ÇOCUKLUK ÇAĞI KORKULARINA KARŞI EBEVEYNLER
NASIL YAKLAŞILMALIDIR?
Çevresini gözlemleyen ve dış dünyanın farkına varan çocuk, zamanla bazı korkular geliştirebilir. Birçok ebeveyn bu korkuların normal mi değil mi olduğu noktasında endişeler yaşamakta ve nasıl yaklaşmaları gerektik noktasında çözüm yolu bulamamaktadır. Çünkü çocukluk çağı korkuları her yaş grubuna göre değişmektedir.
Ayrıca ebeveynlerin vermiş olacağı olumsuz tepkilere ve tutumlara maruz kalma (aşağılama, küçük görme, çocuğun korkusunu görmezden gelme gibi…) çocuğun duygusal gelişimini sekteye uğratmaktadır. Bu sebeple anne ve babalar bu korkulara karşılık hassas davranmalıdır.
Çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılan korkular nelerdir?
Mesela bir bebeği değerlendirdiğimizde onun için her şey korkutucu olabilir. Çünkü henüz dış dünya şekillenmemiştir ve belirsizdir. Bu nedenle yüksek ses, yabancı ve alışılmadık bir ortam veya yüz onun için korkutucu olabilir. Ama farkındalık arttıkça korkuların şekli değişmeye başlar.
İki üç yaş grubu çocuklarda gürültü, gök gürültüsü,süpürge makinesi gibi yüksek volüme olan sesler onları ürkütebilir.
Dört beş arası dönemde karanlık, hırsız, polis, canavar korkuları ortaya çıkmaya başlar.
Altı yaşlarına gelince yeni korkular eklenir ve hayalet,cadı, karanlıktaki yaratıklar, yatağın altından gelen sesler vb. oluşmaya başlar.
Çocuklarda bu korkuların oluşumu tetikleyen farklı durumlar olabilir. Bunları izledikleri çizgi filmler, duydukları hikayeler, akran grubu arasında anlatılanlar, aşırı korumacı ve kollayıcı ebeveyn tutumları, çocuğun her an tehlikedeymiş mesajı veren sözel veya sözel olmayan ifadeler tetikleyebilir.
Bu korkuları yenmede ebeveynlere düşen görev nedir ?
Çocuklar var olmayan hayali şeylere karşı kendi dünyalarında yarattıklarından, yoğun korku duyabilirler.Onlara her şeyin yolunda olduğu ve güvende oldukları mesajını verin. Korkularına karşı aşırı ve abartılı tepkiler vererek, bu durumu sizinle paylaşmasına engel olmayın veya içe kapanmasına ortam hazırlamayın.
Sabırla yaklaşın ve bu korkuları yenmesi için çaba gösterin.
Çocuğunuzu korkuların üzerine gitmesi noktasında zorlamayın.
Korktuğu zamanlarda ona sarılın ve yanında olduğunuzu ona hissettirin.
Eğer çözülemeyecek veya ne yapacağınızı bilemediğiniz bir durumla karşılaşırsanız da değerlendirmek üzere mutlaka bir uzmana başvurun.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG
EDAGÜL DURSUN