ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
Geçtiğimiz yıllarda bağımlılık türü olarak yalnızca alkol, sigara, uyuşturucu ile karşılaşırken; şimdi bu bağımlılık türlerine bir yenisi daha eklendi. Yaşadığımız teknoloji çağının bir getirisi olan: Teknoloji Bağımlılığı…
“Çocuğu teknolojik araç ve gereçlerle bu kadar içli dışlı yapan sebepler nelerdir?”diye sorulduğunda önemli iki problemle karşılaşıyoruz:
-İlk olarak zayıf aile ilişkileri: Aile içi iletişimin zayıflaması, bireyleri birer oyalanma aracı olarak gördükleri teknolojik gereçlere itebilir. Ve yahut,çocuğun oyalanması için alınan veya verilen teknoloji araç ve gereçleri çocuklarda tıpkı madde kullanımı gibi gittikçe artan ve sonu teknoloji bağımlılığı adını alan problem ile ortaya çıkabilir.
-Diğer bir durum da; ebeveynlerin davranışlarının çocuğa örnek olmasıdır. Çünkü anne ve baba çocuğun ilk özdeşim nesnesidir. Onlarda gördükleri her durumu doğru davranış olarak algılar ve uygulamaya yöneliriler. Bu nedenle teknoloji araç ve gerekleriyle içli dışlı olan ebeveynlerin,çocuklarının da bu araç ve gerekçelerle yakın ilişkiler kurması kaçınılmaz bir sondur.
Teknoloji Bağımlılığın Bu Kadar Hızlı Yayılmasının Nedenleri Neler Olabilir?
1-Evde tüm gün açık olan teknolojik aletlerin (tv. Gibi) kullanılıyor olması risktir. İhtiyaç olmadığı halde sürekli açık olan televizyon, bilgisayar, tablet çocuğu bu aletleri kullanmaya iter.
2-Her odada var olan teknolojik araç ve gereçler... Bireysel kullanım için ayrılan bilgisayarlar,telefonlar,sınırsız internet paketleri bir risktir.
3-Ebeveynlerinden duygularına karşılık alamayan, anne ve babasıyla iletişim kuramayan,iletişimde kopukluklar olan çocuk kendisini aileden soyutlamaya başlar. Aile içinden kendisinisoyutlayan çocuk ise çabasız,zorlamasız ve çabuk kabullenildiği ortama; yani teknolojiye gider.
4-Aile ilişkileri güçlü olsa da tüm gün açık olan televizyon, bilgisayar ya da tablet ; çocuğubulduğu boşluklarda her an bu teknolojik aletlere itebilir.
Peki, Ebeveynler Ne Yapmalı?
1-Günümüz Teknoloji Devri… Çocukları ne kadar uzak tutsakta teknolojiden faydalanmaları gereken zamanlar da olacak. Bu nedenle teknolojiyi bir oyun aracı olarak değil, bilgiye ulaşma aracı olarak kullanmaları gerektiği öğretilmelidir.
2-Aile içi iletişimin arttırılması gerekir. Günümüzde teknolojik aletler ile vakit geçirmek, aile ile vakit geçirmekten daha eğlenceli gelmektedir. Bu da aile içi iletişimde kopukluklar meydana getirir. Eğer anne-baba çocuğa evde mutlu ve huzurlu bir ortam sunabiliyor ise çocuk ailesinden kopmaz ve kopmak istemez.
3-Çocuk teknolojiyi nasıl kullanması gerektiğini bilmelidir. Eğer bilmiyor ise öğretilmelidir.Çocuk bu davranışı nasıl öğrenecek derseniz Sevgili Ebeveynler, burada görev sizin: Çocuklara teknolojik aletlerin kontrollü kullanımı öğretilmelidir. Günün her saati değil, belirli sınırlar çerçevesi içinde kullanımı sağlanmalıdır. Her internet veya oyun sitesi değil uygun ve eğitici programların olduğu sayfalar tercih edilmelidir. Çünkü çağımız teknoloji çağı ve önünde durabileceğimiz bir çağ değil. Bu nedenle başa çıkabilmesini ve kontrol edebilmesini bilmeli ve öğrenmelisiniz. İnternet filtreleme programları ile çocuğunuzun internet geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
4-Aile görüşmeleri sağlanmalıdır. Aile görüşmelerinden sözü edilen durum, aile toplantılarıdır.Duyguların, düşüncelerin yapılan davranışların konuşulduğu, aile üyelerinin birbirlerini yargılamadan dinlediği ortamdır. Bu toplantılar aile içi iletişimi güçlendirir ve problemlerin fark edilmesinde önemli rol oynar.
Sevgili Ebeveynler;
Eğer çocuğunuzda kontrolsüzce teknoloji kullanımı görüyorsanız ve çabalarınız ile kontrol altına alamıyorsanız profesyonel bir destek almayı ihmal etmeyin.
Uzman Klinik Psikolog
Edagül DURSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder