Çocuklara Cinsellik Eğitiminin Verilmesi
“Seni Leylekler Getirmedi .“
Anne-babalardan gelen ve cevap vermekte zorlandıkları önemli konulardan biri çocuklara cinsellik eğitiminin verilmesidir. Çocuğa cinsellik nasıl anlatılmalıdır ? Anne-Babalarında,çocuklarından duymaya en çok çekindikleri,duyduklarında nasıl cevap vermeleri gerektiğini bilmedikleri diken üstünde bir soru…
Çocuklar ile cinsellik hakkında konuşmak kolay bir konu değil.Dikkat edilmesi gereken,oldukça hassas bir konu.Ben nasıl doğdum?,Benim neden pipim yok? Ve bunun gibi sorular birçok anne-baba hatta toplum içerisinde bile yasaklanır,”ayıp”denir.”Yetişkinleri çocuklara karşı’gizliliğe’ sevk eden şey ,cinsellik konusunda yaşadıkları kendi suçluluk duyguları ve bilinen utangaçlıktan başka bir şey olmasa gerek.”(Freud,2006).Bu hipotez ise aslında üzerinde durulması gereken bir diğer konu olmalı.Çünkü kişileri gizliliğe ve ayıba iten şey neden olduğu durumu önemlidir.“Genelde bazı konular,bana göre fazla örtbas edilir.Çocukların hayalgücünü temiz tutmakla iyi ediliyor,ancak bu temizlik bilgisizlikle muhafaza edilemez.”(Freud,2006) Freud’un Sevgi ve Cinsellik Üzerine adlı eserinde de belirttiği gibi çocukların bu merakını onları geçiştirerek,eleştirerek ya da ciddiye almayarak ,bilgisizlik ile muhafaza edemeyiz.Bu onları gerçeği merak etmeye daha çok itecektir.Çünkü sadece çocuklar için değil tüm insanlar için geçerlidir ki geçiştirilen,eleştirilen ya da ciddiye alınmayan konular daha fazla merak uyandırır.
Bunların merak edilmesinin altında aslında başka bir gerçeklik vardır.Çünkü aslında tüm insanlardoğdukları andan itibaren cinsellikle iç içedirler.Nasıl mı?; Aslında cinsellik dediğimiz akla gelen anlamı itibariyle sadece sex demek değildir.Çocuk cinselliği, içerisinde tahmin ettiğimiz yetişkin cinselliğini barındırmaz. Çocuk cinselliği diye tabir ettiğimiz bu terim farklı amaçlara hizmet etmektedir. Çocuğun kendi varoluşunu,kendi beden algısını,sahip oldukları özelliklerini tanımaya,anlamaya,anlamlandırmaya yöneliktir.Çocuğun gelişim dönemlerine göre haz mekanizmaları farklılık gösterir.Örneğin ; Oral dönemde (0-1,5 yaş arası) bebeklerde haz merkezi ağızdır.Emme refleksi gelişmiştir.Ağız uyarılmanın odak noktasıdır.Anal Dönem ise(1,5-3 yaş arası ):Haz bölgesi anüstür.Anüs uyarılmanın odak merkezidir.
Çocuk ;Ben nasıl doğdum ?,Nasıl dünyaya geldim?, derken bile aslında merak edilen kendi varoluşunu öğrenmektir.Bu soruya şu şekilde cevap verilebilir; babadan gelen bir spermvardır, bu babanın bir parçasıdır ve anneden gelen bir yumurta ile birleşir, bu da annenin bir parçasıdır; oluşan şey annenin karnında”rahim” adı verilen yerde büyür.
Çocuğunuzdan gelen sorulara cevap verin. Ancak önemli olan nokta sorduğundan fazlasına cevap vermemektir. Eğer çocuğunuza verdiğiniz bilgi ona yeterli gelmezse başka sorularla daha fazla şey bilmek isteyecektir.Böyle bir durumda yine çocuğa gerekli ve yeterli bilgiyi vermeye özen gösterin.
Ayrıca çocuğa vücudunun kısımlarını ( Genital bölge dahil ) öğretin. Bu bilgi ne kadar erken verilirse, o kadar iyi olur da diyebiliriz.Terimleri yani doğru sözcükleri kullanmak hem anne-babanın hem de çocukların yaşadığı gerginliği,utanma ve sıkılmaların azalması bakımından faydalı olacaktır.Vücudun kısımlarına verilen doğru öğretmeye devam ederken çocuklara,iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farkı da öğretmeliyiz.Bu fark çocuğa anlatılırken,onu yargılamak veya polis gibi uyarmak değil,mahrem bölgelerine anne-baba ve doktor dışındaki kimsenin dokunmaması gerektiğini söylemek yeterli olacaktır.
Uygunsuz bir davranışla karşılaştığınızda sakin bir şekilde onu uyarmalıyız. Örnekle açıklayacak olursak,3 yaşındaki çocuğunuz parkta ve yolda sürekli olarak kendine dokumayı alışkanlık haline getirdiyse,onu sakin bir şekilde uyarmak,topluluk içerisinde bunun yapılmaması gerektiğini söylemek gerekir.Hatta “Bunu burada yapmamalısın.” gibi net ifadeler kullanılmalıdır. Bu ve benzer durumlarla karşılaştığınızda, çocuğunuz ile nasıl iletişime geçmeniz gerektiği konusunda problem yaşıyor iseniz mutlaka bir uzamandan destek almalısınız.
Kaynak : Freud.S.,2006,Sevgi Ve Cinsellik Üzerine,I.Baskı,İlya İzmir Yayınevi,İzmir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder